ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Fifa 17 vs Pro Evolution Soccer 2017 (video)

07 Νοε 2016
467 φορές
Το ετήσιο συγκριτικό τεστ μεταξύ των δύο "αιωνίων" στα Football games ξεκινάει. Αμφότερα Fifa 17 και PES 2017 εμφανίζονται πιο βελτιωμένα από ποτέ, διορθώνοντας πολλά σημαντικά λάθη τους. Ποιος όμως από τους δύο θα καταφέρει να επικρατήσει;

Έχοντας αφιερώσει δεκάδες ώρες και στα δύο ποδοσφαιράκια σας γράφω αναλυτικά τις απόψεις μου για τα σημεία όπου υπερτερεί το καθένα.

Χειρισμός
Φέτος το Pro Evolution Soccer 2017 έχει μεγαλύτερη αμεσότητα στο χειρισμό του. Η ανταπόκριση κινήσεων είναι πιο γρήγορη, ωστόσο δεν καταφέρνει να φτάσει την αντίστοιχη του Fifa 17. Οι δε συνδυασμοί κινήσεων στο Fifa είναι περισσότεροι από ποτέ, καθώς μετά από την γρήγορη πάσα έχουμε την γρήγορη κάθετη πάσα. Πέρα από την ταχύτερη ανταπόκριση κινήσεων, το online mode στο PES έχει το μειονέκτημα του input lag, κάτι που επηρεάζει και τον χειρισμό, αφού θα πρέπει να..."προγραμματίσετε" από πριν τις κινήσεις που θα κάνετε ή θα βλέπετε τους παίκτες σας να βγαίνουν ολόκληροι πλάγιο επειδή δεν μπορέσατε να "στρίψετε" έγκαιρα.

Στις πάσες και στα σουτ το Pro Evolution Soccer παραμένει arcade. Οι περισσότεροι παίκτες προτιμούν τις κοντινές και σίγουρες πάσες, ενώ στο δρόμο προς το αντίπαλο τέρμα οι κάθετες πάσες εξακολουθούν να δημιουργούν αυτοματοποιημένες κινήσεις. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο στο PES 2016 μιας και μπορείτε πλέον να αλλάξετε την πορεία του εκάστοτε παίκτη πριν έρθει σε επαφή με την μπάλα. Στο δε Fifa 17, πραγματοποιείτε πολύ πιο εύκολα τριγωνάκια, overlap και γενικά συνδυασμούς παικτών, χάρις στην κινητικότητα που υπάρχει. Η ανάπτυξη της ομάδας σας είναι πολύ πιο ρεαλιστική. Εδώ λοιπόν η ζυγαριά γέρνει σαφώς υπέρ του Fifa.

A.I.
Η τεχνητή νοημοσύνη της CPU στο Fifa 17 παρουσιάζει ορισμένα θεματάκια και φέτος. Για την ακρίβεια, έχουμε την επιστροφή φαινομένων τύπου...Μαραντόνα, όπου ανά διαστήματα οι αντίπαλοι παίκτες κρατάνε την μπάλα για δεκάδες μέτρα, βάζοντας το σώμα τους για να την προστατέψουν. Τόσο υπερβολικό κράτημα της μπάλας δεν συναντάμε στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Τα λάθη συνεχίζονται όσον αφορά την A.I. στο Pro Clubs, εκεί όπου οι παίκτες που ελέγχονται από την CPU κάνουν ακατανόητα λάθη, θυμίζοντας τοπικά πρωταθλήματα. Αντίθετα, στο PES 2017, η ανάπτυξη του αντιπάλου μας είναι πιο ορθολογική και βασίζεται περισσότερο στις πάσες. Σαφώς υπάρχουν αρκετά λάθη και από την πλευρά της Konami ως προς τις επιλογές των παικτών αλλά δεν είναι τόσο τρανταχτά όσο αυτά της EA. Πόντος στην Konami εδώ, έστω και οριακά.

Δυστυχώς το A.I. των διαιτητών αμαυρώνει την εμπειρία και στα δύο ποδοσφαιράκια, καθώς απ' τη μία στο Fifa 17 έχουμε λανθασμένα σφυρίγματα φάουλ και από την άλλη στο PES κάποια σκληρά τάκλιν δεν δίνονται ως φάουλ. Στις κάρτες οι διαιτητές δεν χαρίζονται και καλά κάνουν, ενώ στους τερματοφύλακες αμφότεροι οι πορτιέρο των δύο εξομοιωτών ποδοσφαίρου προτιμούν να διώχνουν την μπάλα με γροθιές περισσότερο από το συνηθισμένο παρά να την μπλοκάρουν.

Πρωταθλήματα
Το μεγάλο πλεονέκτημα της EA Sports που κερδίζει κατά κράτος. Έχοντας στα χέρια της αποκλειστικότητες από πολλά μεγάλα πρωταθλήματα και ονόματα ομάδων, καταφέρνει να κερδίσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η Konami να μένει χωρίς Γερμανικό πρωτάθλημα και χωρίς τα περισσότερα ονόματα σε Αγγλία και Ισπανία. Συν τις άλλοις, η Konami δεν επενδύει στα μικρότερα πρωταθλήματα κι έτσι η βάση παικτών της εξακολουθεί να είναι μικρή. Ακόμα και στο λανσάρισμα θυμίζουμε την έλλειψη των ελληνικών ομάδων σε μια χώρα όπου με βάση τον αριθμό των gamers το Pro Evolution Soccer διακρίνεται με δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις, φτάνοντας στις πρώτες θέσεις στις λίστες πωλήσεων. Αν μη τι άλλο αξίζαμε της προσοχής.


Παρουσίαση-Διοργανώσεις
Στις συλλογικές διοργανώσεις όπως είναι τα Champions League, Europa League, Copa Libertadores και πολλές ακόμη, η ιαπωνική εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό της επέτρεψε ταυτόχρονα να θέσει από φέτος τις βάσεις για μία πιο στιβαρή ατμόσφαιρα έναντι του Fifa. Τα πανοραμικά πλάνα γηπέδου με τα γραφικά του Champions League, η κούπα του κυπέλλου πρωταθλητριών, η είσοδος των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο που ξεκινάει από τα αποδυτήρια, όλα αυτά είναι ένα καλό κερασάκι στην τούρτα στη δημιουργία ατμόσφαιρας έναντι του Fifa που υστερεί κατά πολύ στο συγκεκριμένο τομέα.

Modes
Ο μεγαλύτερος παράγοντας απόκτησης ενός παιχνιδιού κατά την άποψή μου είναι η αντοχή του. Αν μπορεί να σε κρατήσει για δεκάδες έως εκατοντάδες ώρες, όσα προβλήματα κι αν έχει, τότε αξίζουν τα χρήματα που επένδυσες. Στην περίπτωση του Fifa 17 έχουμε ένα πλήρως οργανωμένο Career mode, το Ultimate Team που αποτελεί εθισμό στο online παιχνίδι, το Seasons, το Pro Clubs που ανεβάζει τον χρόνο συμμετοχής μιας παρέας (καθένας από τα σπίτια του) και τέλος από φέτος το The Journey mode, κοινώς το σενάριο του παιχνιδιού που ήταν ακριβώς ότι έλειπε.

Στον αντίποδα η Konami έχει να αντιπαρατάξει ένα στατικό Master League, ένα ξεπερασμένο πλέον Become a Legend και το MyClub που παραείναι Arcade για τα γούστα κάθε ποδοσφαιρόφιλου, μιας και δεν σας επιτρέπει καν να πραγματοποιήσετε μεταγραφές συγκεκριμένων παικτών. Τα ελάχιστα modes που στερούνται έμπνευσης, ρεαλισμού και ουσιαστικού σχεδιασμού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την EA που κερδίζει κατά κράτος.

Τεχνικός τομέας
Αμφότερα τα δύο ποδοσφαιράκια έχουν φτάσει τα γραφικά τους σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με την Frostbite engine της EA Dice ωστόσο, το Fifa 17 παράγει ακόμα καλύτερες λεπτομέρειες στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών. Ο σχεδιασμός των γηπέδων είναι πολύ καλός και στα δύο αθλητικά games, ενώ στα animations η EA Sports καταφέρνει για άλλη μια σεζόν να κερδίσει το στοίχημα. Όσον αφορά τον σχολιασμό αγώνα, οι Martin Tyler και Alan Smith είναι σταθερή αξία και θα προτιμηθούν από οποιοδήποτε σχολιαστή του PES, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

pro-evolution-soccer-2017-1

Τελικό συμπέρασμα
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εξομοιωτών ποδοσφαίρου είναι κάθε χρόνο όλο και πιο έντονος. Βάση πωλήσεων οι gamers προτιμούν το Fifa σε αντίθεση με τους περισσότερους reviewers που προτιμούν από πέρυσι το Pro Evolution Soccer. Κατά την άποψή μας, το Fifa 17 τα τελευταία χρόνια έχει "ανοίξει την ψαλίδα" σε σχέση με το PES και είναι πιο σωστά δομημένο στο σύνολό του. Είναι προφανές όμως για έναν μέσο οπαδό του ποδοσφαίρου ότι αν μη τι άλλο η EA Sports ξέρει πλέον καλά από μπάλα.

Σε κάθε περίπτωση τα δύο ποδοσφαιράκια θα έχουν να μας χαρίσουν πολύ καλύτερες εκδόσεις τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά μου θα ήθελα να δω ελληνικό πρωτάθλημα, καλύτερη διαιτησία και πιο σωστές αντιδράσεις στους τερματοφύλακες.


Πηγή:gameworld.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Gaming:Η παρουσίαση του Football Manager 2017 (video)

Facebook